ZAPYTANIE OFERTOWE
Olszówka, dnia 2020-12-21
Nr sprawy ZP.2.2020
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce
Olszówka 15
62-641 Olszówka
tel(63)2739035
fax.(63) 2739030
e-mail: gops@olszowka.org.pl
ZAPYTANIE OFERTOWE
WYKONANIA USŁUGI DOŻYWIANIA DZIECI W SZKOŁACH
NA TERENIE GMINY OLSZÓWKA w roku 2021
Zamówienie o równowartości poniżej 30.000 EURO określonych w ustawie Prawo zamówień publicznych (Dz. U. 2019 r. poz. 1843 ze zm.)
Działając w imieniu Gminy Olszówka NIP 6662002107, Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce, Olszówka 15, 62-641 Olszówka, zwany dalej „Zamawiającym” zaprasza do złożenia oferty cenowej na świadczenie usługi cateringowej w roku 2021 na dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Olszówka.
1 . Dane kontaktowe:
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce
Olszówka 15 , 62-641 Olszówka
tel.(63)2739035 fax.(63) 2739030
e-mail: gops@olszowka.org.pl
2 . Określenie przedmiotu zamówienia:
„ Dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Olszówka w roku 2021”
3 . Opis przedmiotu zamówienia:
1. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi cateringowej dożywiania dzieci i młodzieży w dni nauki szkolnej w ramach programu wieloletniego " Posiłek w szkole i w domu" na lata 2019-2023 w szkołach funkcjonujących na terenie Gminy Olszówka w roku 2021.
od 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r.
od 06.09.2021 r. do 17.12.2021 r.
Okres dożywiania dzieci i młodzieży w szkołach może ulec zmianie. Jest to uzależnione odwprowadzanych obostrzeń w związku ze stanem epidemii COVID-19.
Usługa polega na przygotowywaniu i dostarczeniu jednego dziennie gorącego dwudaniowego posiłku, oraz deseru ( pełnego obiadu) na każde dziecko w dniach pobierania nauki w szkole.
2. Ustala się obowiązującą gramaturę posiłków nie mniej niż:
Danie pierwsze:
a) zupa – 250 ml,
b) pieczywo – ( bułka, chleb)
Danie drugie
a) mięso lub ryba – 100 g.
b) ziemniaki lub makaron, ryż, kasza lub inne – 200g
c) surówka – 100 g
Deser
a) napój (sok owocowy, warzywny lub kompot) – 200 ml,
b) owoce ( gruszka, jabłko , pomarańcza) – owoc duży
c) 1 jogurt - minimum 120ml).
d) ciastko
3. Zupa i drugie danie muszą zachować kaloryczność na poziomie minimum 750 kcal. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
d) jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potrawy nie może się powtarzać w okresie kolejnych następujących po sobie 5 dni tygodnia,
e) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej, jakości świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji konserwujących, zagęszczających, barwionych lub sztucznie aromatyzowanych,
f) w posiłkach powinny przeważać składniki gotowane, pieczone lub duszone,
g) do przygotowania posiłków powinny być stosowane tłuszcze roślinne, z ograniczonym stosowaniem tłuszczy zwierzęcych, stosowane powinny być duże ilości świeżych warzyw,
h) ważna jest estetyka potraw i posiłków.
Dożywianie obejmie około 50 dzieci uczęszczających do szkół podstawowych na terenie gminy Olszówka.
Przedmiot zamówienia obejmuje realizację zadania polegającego na przygotowywaniu,
dostarczaniu i wydaniu posiłków w naczyniach jednorazowych do następujących obiektów szkolnych:
a) Szkoła Podstawowa im. Stanisława Kostki w Łubiance
b) Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Głębokiem
c) Szkoła Podstawowa im. Henryka Sienkiewicza w Ponętowie Górnym Drugim
Przewidywana ilość posiłków w okresie:
od 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r. - (104 dni x 50) 5.200
od 06.09.2021 r. do 17.12.2021 r. - ( 73 dni x 50) 3.650
razem około 8.850 posiłków
W/w ilość posiłków została określona szacunkowo. Ilość posiłków może ulec zmniejszeniu bądź zwiększeniu do wysokości, 10% przy którym Wykonawcy nie przysługuje prawo zmiany wynagrodzenia. Wykonawca będzie zobowiązany do uwzględnienia dziennych ilości posiłków zgłoszonych przez Dyrektorów Szkół do godziny 0915.
W związku z częściowym finansowaniem dożywiania z dotacji celowej i ewentualnym jej brakiem dopuszcza się możliwość ograniczenia dożywiania do formy pierwszego lub drugiego dania.
4. Realizacja przedmiotu umowy
1) Realizacja powyższego zadania polegała będzie na przygotowywaniu, dostarczeniu i wydaniu gorącego posiłku, dzieciom w szkołach, w godzinach około-południowych. Posiłki będą serwowane w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowymi lub w innych równoważnych naczyniach zgodnych z obowiązującymi normami, aprobatami polskimi oraz UE. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania naczyń i sztućców lub innych równoważnych naczyń określonych powyżej na swój koszt.
Odpady i naczynia zabiera wykonawca, co należy uwzględnić w kosztach.
2) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia ( 5 dni pobierania nauki w szkołach).
3) Gorący posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności, wg wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej ( zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U.2019, poz. 1843)
4) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność zamawianego posiłku. Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę, a ewentualne niedopełnienie postawionych wymagań w tym zakresie stanowić będzie podstawę do odstąpienia od umowy przez Zamawiającego z winy Wykonawcy.
5) Posiłki powinny być dostarczane do szkół i wydane w dniach nauki szkolnej w godzinach ustalonych z przedstawicielami szkoły wskazanymi przez dyrektora placówki.
6) Posiłek Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, na własny koszt, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
7) Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłku.
8) O czystość termosów zadba Wykonawca.
9) Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami Szkół i Kierownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Olszówce.
5 . Okres wykonania usługi:
Okres usługi: od dnia 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r. i od dnia 06.09.2021 r. do 17.12.2021 r.
6. Wiedza i doświadczenie :
Wykonawca winien przedstawić dokument potwierdzający prowadzenie działalności związanej z przedmiotem zamówienia (minimum 3 letni okres )oraz posiadać potencjał wiedzy i doświadczenia w realizacji zamówień o podobnym charakterze. Zamawiający zastrzega obowiązek osobistego wykonywania usługi przez Wykonawcę.
7 . Oferta powinna zawierać :
1) dane identyfikacyjne Wykonawcy - nazwę, adres, nr Regon, nr NIP, nr telefonu, e - mail,
2) średnia cena netto i brutto posiłku dziennie,
3) oświadczenie o okresie świadczenia usług cateringowych |
Cena oferty winna obejmować wszystkie koszty bezpośrednie i pośrednie, jakie wykonawca uważa za niezbędne do poniesienia dla terminowego i prawidłowego wykonania przedmiotu zamówienia, zysk wykonawcy oraz wszelkie wymagane przepisami podatki i opłaty. Wykonawca powinien uwzględnić w cenie wszystkie posiadane informacje o przedmiocie zamówienia.
Oferta musi mieć formę pisemną i powinna być sporządzona w języku polskim.
8. Wymogi kwalifikacyjne konieczne do realizacji usługi:
W celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału do oferty należy dołączyć:
1) decyzję Państwowej Inspekcji Sanitarnej dla Wykonawcy do prowadzenia działalności w zakresie usług cateringowych.
2) dokumenty ( np. referencje, umowy zlecenia itp.) potwierdzające realizację usług o podobnym charakterze do przedmiotu zamówienia w okresie minimum 3 lat przed upływem terminu złożenia oferty. W wypadku świadczenia w okresie ostatnich dwóch lat usługi cateringowej dla Zamawiającego przedłożenie referencji nie jest wymagane.
Wymagane dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem
przez W ykonawcę przed podpisaniem umowy.
9. Ocena ofert:
Zamawiający dokona oceny oferty na podstawie następujących kryteriów oceny:
cena (100%),
Ocenie podlegać będzie średnia cena brutto jednego kompletnego posiłku.
10. Termin i sposób złożenia oferty:
Pisemną ofertę cenową ( zgodnie z załączonym wzorem) prosimy złożyć w jeden z podanych poniżej
sposobów w terminie do 07.01.2021 r . do godz. 14:00
1) oferta pisemna na adres Zamawiającego,
2) w wersji elektronicznej na adres: gops@olszowka.org.pl
Dopuszcza się wersję email- oryginały dokumentów wymagane przed podpisaniem umowy.
3) osobiście w siedzibie Zamawiającego Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce, Olszówka 15,
4) oferta najkorzystniejsza złożona elektronicznie na dzień podpisania umowy musi być dostarczona w oryginale ( jeżeli jest bez kwalifikowanego elektronicznego podpisu)
Wykonawca podaje w ofercie cenę netto i brutto za 1 kompletny posiłek. Cena musi zostać podana w złotych polskich z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Wykonawca oświadcza, od kiedy świadczy usługi cateringowe na rynku i na potwierdzenie przedkłada dokumenty.
Ze względu na zagrożenie COVID-19 nie planuje się publicznego otwarcia ofert.
11 . U dzielenie zamówienia
Za najkorzystniejszą będzie uznana oferta, spełniająca wymagania formalne i merytoryczne, w której Wykonawca zaoferuje najkorzystniejszą ofertę w ramach kryterium ceny. Oferty niekompletne i częściowe będą odrzucone.
12 . Termin podpisania umowy
1. Po wyborze oferty sporządzona zostanie umowa na realizację zamówienia.
2. Rozliczenia pomiędzy Wykonawcą a Zamawiającym będą następowały miesięcznie, w złotych polskich.
3. Pozostałe warunki realizacji zamówienia, w tym orientacyjne godziny dostarczania posiłków do poszczególnych placówek, zostaną ustalone w umowie.
13. Niniejsze postępowanie i umowa stanowi informację publiczną w rozumieniu art. 1 ustawy z dnia 1 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. 2018 poz. 1330) i podlega udostępnieniu i ponownemu wykorzystania na zasadach i trybie określonym w wyżej wymienionej ustawie.
14. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Wykonawca potwierdza zapoznanie się z klauzurą informacyjną, oświadcza, że wypełnia obowiązki informacyjne przewidziane w art. 13 lub art. 14 RODO wobec osób fizycznych, od których dane osobowe bezpośrednio lub pośrednio pozyskał w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia publicznego w niniejszym postępowaniu jak i uzyska w trakcie jego realizacji.
Osoby do kontaktu:
a) Kierownik GOPS Elżbieta Sosnowska - tel. 632739035
Do niniejszego pisma załączono: Formularz ofertowy z załącznikiem.
…..........................................................
/-/ Elżbieta Sosnowska
Kierownik GOPS w Olszówce
Nr sprawy ZP.2.2021
FORMULARZ OFERTOWY
Przedmiot zamówienia:
WYKONANE USŁUGI DOŻYWIANIA DZIECI W SZKOŁACH
NA TERENIE GMINY OLSZÓWKA w 2021 r.
Imię i nazwisko osoby podpisującej ofertę ............................................................................................
Firma.......................................................................................................................................................
Adres.......................................................................................................................................................
NIP ............................................. REGON ............................................................................................
NR TELEFONU ............................................. NR FAKSU ..................................................................
E- MAIL …............................................................................................................................................
Oświadczam(-y), że zobowiązuję(-my) się zrealizować przedmiot zamówienia w sposób i na warunkach określonych w Zapytaniu Ofertowym wraz z załącznikami za cenę podaną w niniejszym formularzu.
Wykonanie zamówienia - usługi pod nazwą „Dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Olszówka w 2021 r.”. Realizacja w okresach od dnia 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r. i od 06.09.2021 r. do 17.12.2021 r. w szkołach na terenie Gminy Olszówka” oferuję (-my) na następujących warunkach cenowych:
1. Wykonanie przedmiotowej usługi za wynagrodzeniem (jeden posiłek wraz z ceną opakowania i transportu ) w okresie obowiązywania umowy:
- w kwocie netto ……………….zł ( zupa + pieczywo)
- w kwocie netto........................ zł ( drugie danie)
- w kwocie netto........................ zł ( deser )
- podatek VAT …......%
- razem średnia cena brutto …………………zł za 1 posiłek.
(słownie: ………………………………………………………....)
Szacunkowy koszt 8.850 posiłków x …………………. = ……………………...(cena brutto)
2. W cenie ofertowej uwzględniono wszystkie koszty oraz obciążenia finansowe, które w związku ze świadczeniem usługi nałożone są na Wykonawcę.
3. Na rynku usług cateringowych działam od..... na potwierdzenie, czego przedkładam......
4. Zamówienie wykonam(-y) w terminach od 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r. i od 06.09.2021 r. do 17.12.2021 r. Oświadczam(-y), że spełniam(-y) wszystkie warunki udziału w postępowaniu o niniejsze zamówienie, posiadam(-y) wymagane uprawnienia do wykonywania usługi polegającej na dożywianiu dzieci w szkołach,
jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień.
5. Oświadczam(-y), że posiadam(-y) niezbędną wiedzę i doświadczenie w tym zakresie oraz dysponuję(-my) potencjałem technicznym a także znajduję(-my) się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej prawidłowe wykonanie zamówienia.
6. Oświadczam(-y), ze osoby, które będą uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień.
7. Załączniki do niniejszej oferty:
- dokumenty ( referencje) potwierdzające wykonanie usług o podobnym charakterze do przedmiotu zamówienia w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu złożenia oferty. W przypadku, gdy zamawiający jest podmiotem, na rzecz, którego usługi w tym okresie były wykonane, wykonawca nie ma obowiązku przedkładania dokumentów potwierdzających ich prawidłowe wykonanie.
8. Oświadczam (-y), że zapoznałem (-liśmy) się z treścią zapytania ofertowego i nie wnoszę (-simy) żadnych uwag i zastrzeżeń. Stwierdzam(-y), że informacje są wystarczające do sformułowania oferty.
9. Oświadczam(-y), że zaproponowane przez Zamawiającego warunki zostały przez naszą firmę zaakceptowane.
10. Oświadczam(-y), że zobowiązuję (-my) się w przypadku wybrania naszej oferty do zawarcia umowy na wyżej wymienionych warunkach w miejscu i terminie wyznaczonym przez Zamawiającego.
11. Oświadczam(-y), że pozostaję (-my) związany złożoną ofertą na okres 30 dni kalendarzowych od daty upływu terminu składania ofert.
………………………………………
pieczęć oraz podpis osoby upoważnionej
………………………………..………
miejscowość, data